Zprávy a aktvity v ostatních charitách.

Sbírka potravin pomůže potřebným přímo v příslušném regionu

Zakoupením trvanlivých potravin anebo drogistického zboží je možné přispět lidem a rodinám v nouzi. Ceslostátní akce Sbírka postravin se koná ve vybraných prodejnách obchodních řetězců v sobotu 18. května. Pomoci je možné také jako dobrovolník anebo z pohodlí svého domova. Partnerem sbírky je Charita Česká republika.

Migrace je nedílnou součástí dnešního globalizovaného světa

Slovo migrace se po takzvané uprchlické krizi stalo v českém kontextu slovem výbušným, spojeným s negativními emocemi, jako je strach a pocit ohrožení. Charita Česká republika reaguje na situaci vydáním studie Cesty k prosperitě. Migrace a rozvoj v České republice, která v mnohém fakticky vyvrací veřejností zaběhnuté postoje.

Sestry poskytující domácí péči žádají ministra Vojtěcha o zastání

Sestry domácí péče se ve středu 1. května v 11 hodin vypraví před budovu ministerstva zdravotnictví a stromy před ním ovážou červenými mašlemi. Tímto gestem se ve Svátek práce obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a žádají jej o zastání. Opakovaná jednání ukazují, že zdravotní pojišťovny se k této důležité a velmi efektivní části veřejného zdravotnictví, která se nachází ve vleklé krizi, chtějí dál chovat nespravedlivě. Sestry domácí péče jsou od loňského srpna ve stávkové pohotovosti a červené mašle se staly jejím symbolem.

Chceme Evropu, která na nikoho nezapomíná

Síť evropských Charit plně podporuje klíčové hodnoty Evropské unie, jako jsou solidarita, demokracie, rovnost, sociální spravedlnost, respekt k lidské důstojnosti a k lidským právům. Doufáme, že Evropský parlament složený z nově zvolených zástupců dostojí těmto vysokým morálním standardům a hodnotám a že je bude při utváření politiky, která má vliv na miliony lidí jak Evropě i mimo ni, uvádět do praxe.

Charita ČR: Zdravotní pojišťovny ohrožují domácí péči

Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji – a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny. Připadá vám to správné a spravedlivé? Přesně takhle se totiž chovají už mnoho let zdravotní pojišťovny k Charitě Česká republika a dalším poskytovatelům domácí zdravotní péče. Říkají tomu regulace. A kvůli tomuto přístupu je nyní domácí péče ohrožena. I proto oznamujeme pokračování stávkové pohotovosti a za podpory odborů vyzýváme zdravotní pojišťovny k okamžitému řešení situace.

Jak se daří našemu projektu: Bulharsko otevírá oči. Pomoc je krásná i náročná

Stará Zagora, Bulharsko – Poslední březnový týden se výprava z českobudějovické Diecézní charity vydala blíže seznámit s jedním ze zahraničních projektů, které dlouhodobě finančně podporujeme. V bulharském městečku Stará Zagora pracují i čeští Salasiáni Dona Boska. Ti se věnují převážně romským dětem a rodinám žijícím v sociálních podmínkách, jež jsou hluboce pod evropským standardem.

Stávková pohotovost sester domácí péče

Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům. Hrozí kolaps této péče. Důvodem je neochota zdravotních pojišťoven zohlednit skutečnou hodnotu práce zdravotních sester domácí péče. Poskytovatelé a zdravotní pojišťovny přes dlouhá vyjednávání nenašli řešení kritické situace. Nezbývá než přistoupit ke zviditelnění stávkové pohotovosti, která v segmentu domácí péče trvá již několik měsíců.

Domácí zdravotní péči hrozí zánik. Českobudějovické charity se připojují ke stávkové pohotovosti

České Budějovice, Jihočeský kraj; Písecko; Vimpersko; Horažďovicko; českobudějovická diecéze – Charity na jihu Čech se připojují do stávkové pohotovosti sester ve zdravotní domácí péči, které tímto bojují u zdravotních pojišťoven za lepší podmínky při péči o nemocné. V úterý 2. dubna si červené mašle připnuly v Charitách nejen zdravotní sestry. Přinášíme doplnění tiskové zprávy Charity Česká republika o situaci na jihu Čech.

Bezdomovecké divadlo představí Křížovou cestu bezdomovců

České Budějovice – Paralela křížové cesty Ježíše Krista s příběhem člověka bez domova. Originální představení stěžejního tématu Velikonoc s názvem Křížová cesta bezdomovce, aneb selhání a beznaděj jako „stavební kámen“ pro nový začátek sehraje Bezdomovecké divadlo Domu sv. Pavla 3. dubna od 19 hod ve Studentském kostele svaté Rodiny v Českých Budějovicích.

Sestry domácí péče nechtějí být novodobými otrokyněmi!

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.